När uppfanns USB minnet?

Undrar du när USB-minnen uppfanns? Kommer du ihåg disketten? Om du gör det så var du med i datorns begynnelse då man sparade filer och flyttade dem mellan datorer med dessa. Disketten kom ganska snart att bytas mot CD-skivor men det har aldrig varit särskilt smidigt att bränna CD-skivor. Inte ens då brännaren finns som en del av datorn.

När det strax skulle bli nytt årtusende så var det också dags för en mycket viktig innovation att se dagens ljus, just det USB minnet!

Men vem uppfann egentligen USB minnet?

Det här råder det lite delade åsikter om. En del menar att det var det israeliska företaget M-Systems som kom med lösningen först. De hade nämligen tagit fram ett flashminne som man kunde ansluta till USB-gränssnittet.

USB-gränssnittet blev alltmer populärt under slutet av 1990-talet, och 1999 så registrerade det israeliska företaget ett patent för minnet som de hade utvecklat. De beskrev det som en kabel som man kopplade mellan USB-intaget och själva minnet. Produkten var inte helt smidig men måste ändå ses som den första typen av USB minne och i sådant fall så kan vi säga att USB minnet uppfanns 1999.

Men bara några månader senare samma år så registrerade en annan Israel ett annat patent. Han jobbade som uppfinnare för IBM och hade tagit fram ett flashminne som hade USB och som inte krävde sladd. Precis så som våra USB minnen ser ut idag.

IBM och M-Systems samarbetade tillslut om att skapa produkten som blev så populär under början av 2000-talet. Men var det IBM eller M-Systems som uppfann, eller var det ett helt annat företag…

Andra hävdade att de var först med USB minnet

Det har diskuterats vem som egentligen uppfann USB minnet och precis när. Trek Technology i Singapore och Netac Technology i Kina säger båda att det var de som var först med denna uppfinning och att de dessutom hade patent på detta.

De första USB minnena

Nämnda Trek Technology sålde i början av år 2000 ett USB minne med namnet Thumbdrive. IBM och M-Systems sålde den modell som kallades för Diskonkey. Det här var USB minnen med 8 megabyte minne vilket då var otroligt imponerande.

Det dröjde inte länge förrän fler företag började tillverka egna USB minnen. Detta trots att det fanns patent. Det här öppnade också upp för kreativitet. Det gick ju att skapa minnen med roligare form. USB minnen med tryck blev en möjlighet och den smarta produkten blev därmed både ett viktigt arbetsredskap och en gimmick.

Säkert att säga i slutet av 1900-talet

Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt när USB minnet uppfanns. Men vi kan med stor säkerhet säga att det rör sig om slutet av 1900-talet. Flera företag hade tänkt samma sak och de kom alla ut med sina produkter då millenniumskiftet var ett faktum.