Smarta köpråd för USB-minnen

På mycket kort tid, har USB-minnen och flash-minnen nästan ersatt CD-skivor som önskad lagringsmetod. Fördelarna är uppenbara – mer lagringsutrymme, mindre storlek, och mycket stabil konstruktion.

USB-minnet är nyckeln

usb-nyckel-med-tryck

När vi talar om minnet är det vi tänker på inte lagring, det är ett personligt val och du kan få USB-minnen upp till 64 GB. Vad vi tänker på i detta sammanhang är kvaliteten på USB-minnet.

Industrin utför rigorösa kvalitetstester och de olika USB-minnena graderas. Den högsta kvaliteten märks som A, och mindre god kvalitet märkt successivt vidare i alfabetisk ordning. Det är alltid bäst att köpa A-kvalitet – åtminstone så länge din plånbok tål det. Som regel är det nödvändigt att fråga försäljaren om detta eftersom information om USB-minnets kvalitet sällan framgår av katalog-information eller marknadsföringen online. Det är viktigt att vara medveten om att USB-minnen av lägre kvalitet kan få problem som högre felfrekvens, otillförlitlig eller otillräcklig funktionalitet och dåliga läs-och skrivtider.

Vilket USB-minne?

USB 1.x och USB 2,0 är arbetshästarna i USB-minne industrin. Om du måste välja mellan dem, välj alltid USB 2,0, eftersom denna teknik är kompatibel bakåt. USB 3.0 är den nya standarden, men för närvarande är dessa enheter  relativt dyra och lider också av vissa barnsjukdomar. Undvik med alla medel USB 1.x-minnen. De är plågsamt långsamma och inte värda priset.

Är den RoHS-kompatibel?

Om du befinner dig inom EU, måste du veta vad detta är. RoHS är kortformen av “Restriction of Hazardous Substances.” Dessa EU-regler införs för att skydda EU-medborgarna från farliga kemikalier och ämnen. Om din leverantör använder komponenter som inte är godkända enligt RoHS-direktiv, kan han liksom tillverkaren hållas ansvarig. Kom alltså ihåg att fråga om flashminne komponenterna är tillverkade i enlighet med RoHS-direktiv. Om du behöver en bekräftelse på det, kan du också be om ett RoHS-certifikat.

WEEE – det kan återvinnas

Åtminstone borde det ha kunnat det. WEEE är ett direktiv som kräver minst 65 procents återvinning. Om din branschorganisation omfattas av detta direktiv, bör du se till att de USB-minnen du beställer tillverkas i enlighet med innehållet i detta direktiv. Om inte, kan det ge dig problem.

När du letar efter en pålitlig leverantör av USB-drivrutiner eller USB-minnen – eller någon annan marknadsförings-produkt – bör du välja en leverantör som har erfarenhet av de produkter du är intresserad av.  Om du befinner dig inom  EU bör välja en pålitlig leverantör som känner till och förstår innehållet i RoHS-och WEEE’s förordningar. Var inte rädd att ställa frågor – speciellt om de har problem med att svara på enkla basfrågor. Det är ofta en signal för fara och indikerar att leverantören inte har tillräckliga kunskaper om sin egen produkt. Då kan det vara dags att hitta en ny leverantör.

Se alla våra miljövänliga usb minnen